tisdag 25 juni 2013

TV-avgift retar upp småföretagare

Alla som äger en dator måste betala tv-avgift – även företag. 
När DN når Leif Svensson, ordförande i Småföretagarnas riksförbund, har han nyss hört talas om förvaltningsrättens dom är han arg. Det är horribelt att tiotusentals småföretagare, allt från snickare till frisörer, ska betala. Våra medlemmar är upprörda, säger Leif Svensson.


– Det börjar ju kännas som en meningslös grej, kontraproduktiv. Vem har inte en dator på jobbet? Nu börjar människor känna sig jagade av SVT och tvingade att betala dubbelt. Upp med det på skattsedeln i stället, säger en småföretagare.

I dag finns strax över en miljon företag registrerade. 99 procent har färre än 50 anställda. Mellan 40- och 50 procent är enmansföretag. Vår tid präglas av outsourcing och att alla är små ensamkonsulter, mer eller mindre frivilligt. Ett av många exempel är ju public service själva. SR och SVT säger upp folk och använder dem som egna företagare i stället – för att slippa alla krav och skyldigheter som följer på anställningar. Nu får de personerna betala avgift både hemma och på jobbet.

Läs hela artikeln Radiotjänst tar sikte på småföretagare i Dagens Nyheter


För alla frilansande journalister som har dator på frilansbyrån och har en enskild firma innebär det att de måste betala TV-licens.– Det kommer att slå hårt mot enskilda firmor med en anställd. Det väcker också många frågor. Ska de som jobbar på frilanskontor betala en avgift för hela kontoret? undrar Jennie Larsson, ordförande för Frilans riks (Journalisten)