söndag 31 mars 2013

Förhandspröva SR:s nyhetswebb

Public service kan hota lokaltidningarna
Sveriges Radio vill att företagets sajt ska bli ett slagkraftigt alternativ till dagstidningarnas nyhetssajter. Men en sådan satsning är något som regeringen bör godkänna först anser Tidningsutgivarföreningens vd Per Hultengård. Även Tomas Mattson chefredaktör på Expressen har invändningar.
Det kan låta som en utmaning. Sverigesradio.se ska bli ”ett alternativ till exempelvis aftonbladet.se”. Man kan förvisso ha synpunkter på systemet med förhandsprövning. Men om de inte gör det själva, måste man på något sätt ändå förhålla sig till effekterna av public service-företagens privilegierade ställning när de konkurrerar på plattformar med medier som har att tjäna in sina kronor på egen hand, menar Hultengård. 

Om public service börjar konkurrera ut lokaltidningssajter finns inga garantier för långsiktig lokal nyhetsförmedling, skriver Thomas Mattsson på sin blogg. Det är lilla Norrtelje Tidning jag värnar när jag vill ha klarhet i hur förhandsprövningen av public service-bolagens nya tjänster ska gå till. Stora och stabilt lönsamma mediejättar som Aftonbladet och Expressen, för att bara nämna två exempel, är inte hotade. Men om public service kan konkurrera ut lokaltidningarna är det inte bra för invånarna i exempelvis Norrtälje kommun.

Läs hela debattinlägget Dags för förhandsprövning på Medievärlden.

Läs även Sveriges Radio satsar på nyhetswebben