måndag 27 maj 2013

Privatisering public service föreslås

Nervösa tider för norska NRK med en borgerlig regering
Fremskrittspartiet har länge argumenterat mot radio och tv- licensen och kritiserat
finansieringen av NRK. Vid sitt landsmöte har partiet beslutat att NRK skall säljas. 
Partiet vill att NRK skall finansieras på samma villkor som andra radio- och tv-bolag. En minoritet föreslog att licensavgiften avskaffas och NRK görs om ett aktiebolag och att staten sedan skall sälja sina aktier.
Vid Stortingsvalet 2009 fick Fremskrittspartiet 22.6 % av rösterna och är fortfarande landets tredje största parti. NRK:s framtid kan bli en förhandlingsfråga vid bildande av en eventuellt ny regering efter Stortingsvalet 9 september i år. Partiledaren för konservativa Höyre, som är största partiet i mätningarna, ser inget problem med att inkludera det invandringskritiska partiet i regeringen. Jag uppfattar dem som ett liberalistiskt högerorienterat parti, säger Höyres Erna Solberg. Även om de är något mer skeptiska sägs även Venstre och Kristelig Folkeparti gå med på att sitta med i en regering tillsammans med Fremskrittspartiet. 

NRK har idag en publikandel på över 60 procent. Om Fremskrittspartiet får sin vilja igenom blir det många dramatiska konsekvenser för hela branschen. En konsekvens kan vara att digitalradioprojektet havererar eftersom DAB-systemen inte kan finansieras på enbart marknadens villkor.