söndag 8 juni 2014

Nät-TV gör slut på tablå-tv:s guldår

Tittandet på "vanlig" tv minskar dramatiskt i år
Allt fler signaler kommer nu om att svenskarnas tv-tittande minskar dramatiskt. Redan inom ett år kommer var fjärde svensk att vända tv:n ryggen, visar en ny undersökning. Och reklampengarna följer dit tittarna går. Redan i dag väljer nästan 40 procent av Sveriges befolkning dagligen att istället titta på tv-liknande innehåll via Internet visar en undersökning gjord för PlayAd. 


– Förändringen sker snabbare än många tror. Rent tidsmässigt har webb-tv redan nu mer än halvvägs hunnit ikapp det vanliga tv-tittandet. I yngre generationer är online-tittandet på väg att dominera, konstaterar Alexei Grinevski, analyschef på företaget PlayAd.

Den för tv negativa trenden stöds också av flera andra undersökningar. Enligt till exempel Jakob Bjur, som forskar om mediekonsumtion vid Göteborgs universitet, har tv-tittandet i traditionell mening långsamt minskat sedan 2010. – Men bara under de senaste månaderna har minskningen eskalerat, säger han till SR Ekot. Enligt tittarsiffror från mätföretaget MMS har tablå-tv-tittandet, alltså den tid vi tittar på tv-apparaten när programmen sänds, minskat med mellan 5 och 11 procent under de senaste månaderna.

MMS gjort pekar på ett intäktsbortfall på mer än en halv miljard kronor för de stora tv-husen om det traditionella tv-tittandet minskar med så lite som 10 procent.

SVT har drabbats hårt av tittartappet under de senaste månaderna. Exempelvis hade finalen av årets Eurovision Song Contest 20 procent färre tittare i Sverige i år jämfört med förra årets final, enligt MMS. 

Trots att Sanna Nielsen var favorittippad så var det färre svenskar som såg tävlingen än året innan. Under mars-april minskade det totala tablå-tv-tittandet, alltså den tid vid sitter och tittar på tv-apparaten medan programmen sänds, med runt tio procent.

Samtidigt tittar vi mer på olika former av webb-tv, både genom gratistjänster, betaltjänster och illegala streamingtjänster.Trenden är att både yngre och medelålders tittar mer och längre på webb-tv. Även SVT:s webb-tv SVTPlay ökar något, men kompenserar inte för det de kraftiga tittarfall som SVT:s vanliga kanaler haft under de senaste två månaderna.

Det marksända digital-tv-nätet får alltmer minskad betydelse då nu mindre än en fjärdedel av hushållen tar emot tv denna väg. Kabel-tv är fortfarande den dominerande plattformen, men nu ökar således tittandet via mobilt och fast bredband. Det faktum att 4G-nätet nu är fullt utbyggt i Sverige underlättar tv-mottagning via smartphones och surfplattor. 

Lyssna på SR Ekot: Vanligt tv-tittande minskar