tisdag 13 januari 2015

Överraskande många betalar tv-avgiften

Radiotjänst noterar rekordår trots att det avgiftsfria datortittandet.
I somras slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att den som inte äger en traditionell tv – men har mobiltelefon, surfplatta eller uppkopplad dator –slipper att betala tv-licens. Det ledde till rapporter om att tiotusentals slutade betala. 
Något oväntat rapporterar Radiotjänst nu att 2014 blev ett rekordår, då fler än någonsin betalade tv-licens i Sverige. 

Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst, uppger för Dagens Media att 3.544.000 hushåll betalade tv-licens under 2014. Motsvarande siffra för 2013 var 3.545.000 hushåll. Men då ingick även tiotusentals hushåll som betalade för dator.

Datorerna är borta nu, så när det gäller traditionella tv-apparater är det all-time-high, säger Johansson. Han ser, trots de stora förändringarna i mediekonsumtion som just nu sker, ingen anledning att se över hur systemet med tv-licensen fungerar. Att folk använder tv:n för att hämta innehåll från nätet spelar ju ingen roll, den är ändå avgiftspliktig. Under de närmaste åren finns det ingen anledning att ändra på modellen.

På längre sikt kan man tänka sig att den behöver förändras, men det ligger långt fram i tiden som jag ser det, säger Johansson till Dagens Media. 


Hösten 2012 lade en statlig utredning fram ett förslag om att skrota tv-licensen, och ersätta den med en form av skatt. Förslaget blev dock aldrig verklighet. Frågan kan dock aktualiseras i en aviserad mediepolitiskt utredning i vår.