onsdag 17 juli 2013

Tv-avgiftsjägare jagar flyktingar

Nya uppgifter om Radiotjänsts metoder att samla in tv-avgifter från nyinflyttade
invandrare som ännu inte lärt sig språket kommer nu fram. – De bankade på dörren och hotade med polisen, säger en flyktingguide i Åstorp.Tidigare i veckan anmäldes Radiotjänst av en man i Gävle för att använda sig av oseriösa metoder för att samla in kunder som betalar tv­agiften. Enligt honom går Radiotjänsts representanter på nyinflyttade invandrare som inte kan svenska för att driva in tv­avgiften.
Uppgifterna bekräftas nu av en invandrar­- och flyktingguide från Åstorp som berättar att dessa metoder kan vara väldigt drastiska och sträcker sig en lång tid tillbaka. Enligt honom har representanter från Radiotjänst bankat på dörren till invandrarfamiljen och hotat med polisen om familjen inte skriver på att de går med på att betala för avgiften.

Det spelar inte heller roll huruvida man är svensk medborgare eller inte utan enligt lagen ska alla som bor i Sverige och ha en tv­mottagare betala tv­avgift. – När våra kontrollanter besöker ett hushåll vet de inte om det är en svensk familj eller invandrarfamilj eller asylsökande som bor i lägenheten. Men sanningen är att det faktiskt är svensk lag och även om man inte kan språket, bor man i Sverige och har ett hushåll och en tv­mottagare så ska man betala tv­ avgift oavsett om man kan språket eller inte, förklarar Radiotjänst jurist Josefine Ydhag till Resumé.