onsdag 15 januari 2014

Flesta danskar vill betala tv-avgiften, men unga sviker

Politiskt parti riktar skarp kritik mot kommersialiserad DR3
Tidningen Berlingske har frågat danskarna om de skulle tänka sig slippa betala DEK 2.436 (SEK 2.872) ,mot att de i så fall inte skulle kunna se eller höra DR. Det kunde 29 procent tänka sig, men de flesta 58 % vill fortsätta betala. För yngre personer - 18-34 år - är dock stödet för DR mer begränsat; hälften vill gärna slippa betala.


Bland de politiska partierna är stödet för tv-avgiften och DR minst hos Liberal Alliance som istället vill finansiera DR via abonnemangsmodell (betal-tv) som innebär att man betalar för det man ser - Vi ønsker ikke at nedlægge DR. Vi er et lille land i et lille sprogområde, og der er ting, som de kommercielle kanaler ikke ville kunne løfte selv, säger medietaleskvinnan Mette Bock (LA) til Berlingske. Hon menar att DR skall sända det som de kommersiella kanalerna inte kan erbjuda och hålla sig borta från sådant som livsstilsprogram om mat och boende. Hon riktar samtidigt kritik mot DR3 som en tidigare DR-chef betecknar som en "flowkanal" med liten egenproduktion inpackad i massvis med amerikanska serier.

Fakta:

Berlingske är en del av Berlingske Media, som äger den licensfinansierade radiostationen Radio24Syv sammen med PeopleGroup.