fredag 30 mars 2012

Alltid nyheter - ett digitalt luftslott

Häromdagen belönades Sveriges Radios nyhetskanal Alltid nyheter med ett intern pris som årets public service-pionjär. Visst är kanalen en nysatsning, men knappast något att vara stolt över. Detta särskilt i ljuset av de många andra belönade produktionerna särskilt på dokumentär och reportagesidan. SR och UR har ett imponerande utbud kvalitetsprogram, som den kommersiella radion inte längre ens kan drömma om.

  Alltid nyheter sänder dygnet runt på webben (och DAB i de tre storstäderna) menmindre än hälften av veckotimmarna består av egen produktion. Övrig tid består i första hand av BBC World News (på engelska) och i andra hand av samsändning med P1 och P4 Radiosporten.  Vardagar är egenproduktionen 50 % och lördagar-söndagar endast 25 %.
Att sända BBC World News är ingen satsning som borde imponera på någon. Detta kan vilken radiostation som helst i världen få tillstånd att kostnadsfritt och utan exklusiv rätt vidaresända på vanligtvis FM. Den brukar lyssna på webbradio kan dessutom utan problem ställa in mottagaren eller datorn på just BBC World News dygnet runt. Varför skulle man då lyssna via SR?

Kanske det vore bättre att SR använder de resurser man satsar på denna nyhetskanal på att stärka mångfalden och bredden i nuvarande P1. Behovet av fler utrikeskorrespondenter finns alltid och varför inte överväga att sända Studio 1 även lördag och söndag? Då är 
Alltid nyheter inget möjligt alternativ eftersom man liksom P4 sänder sport. 
  

Varför denna satsning SR?  Inte är det ett krav från uppdragsgivarna d.v.s. lyssnarna och politikerna.  En misstanke nära tillhands är att detta ingår i SR-ledningens påtryckningar på regering och riksdag att ge SR ett extra stöd för att kunna sända digital radio i systemet DAB+
Enligt egen bedömning måste man nämligen starta kanaler som exklusivt sänder i DAB (således utöver de som nu sänds i FM-näten) för att kunna få lyssnarna att investera i DAB-mottagare. Alltid nyheter torde vara en förberedelse inför detta. 
  Men behöver vi fler SR-kanaler för att bl.a. lyssna på BBC World News? SR borde anstränga sig mer för att effektivare disponera de fyra FM-kanaler (i Stockholm och Malmö fem!) man har. Och ingen har väl något emot att man finns med många så många bonuskanaler man har råd med på den digitala radion på Internet. För DAB behövs inte längre.