Kvalitet i public service

Public servicerådet arrangerade i samarbete med ABF Stockholm ett välbesökt seminarium om public service, kvalitet och demokrati hösten 2012 i ABF-huset, Stockholm. I panelen medverkade journalisten Lisa Bjurwald och filmaren Göran Gunér samt riksdagspolitikerna Gustaf Hoffstedt (m) och Helene Peterson (s). Dessutom Jimmy Ahlstrand strategichef SVT. Samtalsledare var Bengt Göransson.

Fler seminarier om public service planeras.

lördag 5 maj 2012

"Mänskliga rättigheter och pressfrihet är inte vårt område"

Vapenaffären i Saudiarabien, Telia Soneras samarbete med östdiktaturer, ishockey-vm i Europas sista diktatur o.s.v. Är vår demokratimedvetenhet på väg att minska?

Slår vi vakt om en stark demokrati på hemmaplan måste detta även spegla hur vi uppträder utanför vårt lands gränser.  I diktaturen Azerbajdzjan kan medborgarna nu få rösta på annat än den bestående diktatorn även om det inte ens är säkert att någon här vågar rösta ”fel” ens i Melodifestivalen. Telekombolagen tillhandahåller ju regimen alla behövliga data för att fängsla de som inte röstar i fosterlandets intresse.

Skall ett public servicebolag som SVT sända en kommersiellt präglad produktion som Melodifestivalen? Här kan säkert SVT skylla på att man har åliggande mot den europeiska radiounionen (EBU). Men i denna finns även TV4. Skall en offentligt finansierad institution ställa upp på ett evenemang som främjar diktatur och förtryck. Public services uppgift är faktiskt att främja de demokratiska värdena.

Vad säger EBU om detta?
"Det är inte vårt ansvar. Mänskliga rättigheter och pressfrihet är inte vårt område. Det finns andra som är bra på att kräva reformer. Och vi är bra på att göra tv-program", säger Sietse Bakker evenemangsansvarig hos EBU i SVT:s Kulturnyheterna 4 maj. Men Carroll Rogert i Human Right Watch invänder: "Det här är ett bra tillfälle för EBU att stå upp för de värderingar som möjliggör pressfrihet i Europa."

Om public service inte sänder Melodifestivalen kommer istället någon kommersiell tv-kanal att sända, men ingen  tittare kan märka skillnaden. Publiken uppskattar dock programmet och då torde inte SVT låta sådant som avsaknaden av mänskliga rättigheter och pressfrihet i Azerbajdzjan komma emellan. Vi får dock vara tacksamma för att Kulturnyheterna hade modet att ta upp frågan. Men visst hade det varit intressant att även få höra SVT:s vd Eva Hamilton kommentera vad EBU anser vara medlemsföretagens uppgift.