tisdag 25 mars 2014

Krympt frekvensutrymme för marksänd tv ifrågasätts av tv-chefer

Utspelet kritiseras för en snedvriden bild
Tv-cheferna för tre av de fyra stora tv-bolagen i Sverige skrivet i öppet brev att de är djupt oroade av regeringens beslut att avveckla tv-sändningarna i marknätets 700-band redan 1 april 2017. Syftet är att ge plats för mobilt bredband. De vill bl.a. att regeringen tänker om. Statssekreteraren i näringsdepartementet har dock redan avvisat propån från tv-bolagen. Utspelet har också mött stark kritik från Public servicerådet. 
Läs mer:
Tv-chefer tar strid mot regeringen om UHF-bandet
TV-chefer snedvrider bild av situationen för televisionen

söndag 9 mars 2014

BBC:s tredje tv-kanal lämnar etern

World Service, BBC One i fokus för public service
BBC3 kommer nu enbart att sändas på nätet som ett led i de stora besparingsåtgärder på mer än £ 100 miljoner (mer än 1 miljard kr). Orsaken är främst att public servicebolaget nu måste finansiera utrikestjänsten World Service med licensmedel efter regeringen beslutat att inte låta detta gå via statsbudgeten (utrikesdepartementet).

BBC vill avgiftsfinansiera tv på nätet

BBC-chefen vill att playtjänsten avgiftsfinansieras
BBC playtjänst på nätet iPlayer växer snabbt. Antalet tittare i februari var i februari 242 miljoner, en ökning med 38 procent på ett år. Program som Top Gear och matcher i Wimbledontennisen har haft en publik på 2 miljoner på nätet. Detta har dock skapat en viss oro eftersom detta blir ett kryphål för de hushåll som inte vill betala den årliga licensavgiften på £145.50 (1557 kr). 

lördag 8 mars 2014

Nya ordföranden i alla public servicebolagen

Företagsledningarna får ökad makt i styrelserna
Skansen-chefen John Brattmyhr föreslås bli ny ordförande i Sveriges Radios styrelse och ersätter Agneta Dreber. Även i de två andra public service-bolagen blir det nya styrelseordföranden. Lisa Lindström vd för Doberman blir ordförande i UR:s styrelse och Anna-Karin Celsing civilekonom med egen verksamhet i SVT:s styrelse. Samtliga tre vd får också egen plats i respektive styrelse.

tisdag 4 mars 2014

Mediegranskning startar i SVT

SVT följer SR i spåren och startar mediegranskning
SVT Medier ska förstärka SVT:s mediebevakning i alla kanaler och program. 
– Vi ska plocka in fler medierelaterade nyheter i sändningarna, vi låter storyn styra om det blir en artikel på webben, ett inslag med gäster i Aktuellt eller ett inslag i Gomorron Sverige säger Filip Struwe. SVT Medier få en egen sajt där SVT:s mediebevakning ska samlas. 

måndag 3 mars 2014

EBU chockat över Sveriges UHF-beslut

Europeiska Radiounionen (EBU) uttrycker idag allvarlig oro över den svenska regeringens beslut om att omplanera 700 MHz-bandet för "andra användningsområden" än television från 2017. Skälet är att en sådan snabb övergång befaras äventyra integriteten för tv-tjänster i Sverige. Marksänd television kommer nu att delvis behöva gå över till VHF-band III  (174-240 MHz) som även DAB-radion sänder på.