torsdag 30 januari 2014

Förslag: Använd DAB-radiobandet för television

Marksänd television måste ge plats för mobilt bredband
700 MHz-bandet har redan 2012 öronmärkts internationellt för mobilt bredband av World Radiocommunication Conference 2012 liksom i Europeiska Rådet i EU och Europaparlamentet. Myndigheten för radio och tv (MRTV) liksom tv-branschen, vill att hela UHF-bandet d.v.s. frekvensutrymmet 470–790 MHz bör få användas för marksänd tv till 2020. Detta är alldeles för sent för de mobila bredbandsoperatörerna som vill ta över 2015; en inställning som delas av Public servicerådet.
Läs mer

onsdag 15 januari 2014

Tv-avgiftsmedel till internationell lobbyverksamhet

I sitt lobbyarbetet för DAB-radio, som Sveriges Radio och Teracom bedrivit mot svenska politiker, samverkar man med och är medlem i en internationell lobby organisation. WorldDMB främjar DAB-tekniken och har som medlemmar främst public serviceföretag och tillverkningsindustri både på sändar- och mottagarsidan. WorldDMB har länge bedrivit en ofta vinklad och osaklig kampanj för den nu snart 30 år gamla DAB-tekniken. 

Flesta danskar vill betala tv-avgiften, men unga sviker

Politiskt parti riktar skarp kritik mot kommersialiserad DR3
Tidningen Berlingske har frågat danskarna om de skulle tänka sig slippa betala DEK 2.436 (SEK 2.872) ,mot att de i så fall inte skulle kunna se eller höra DR. Det kunde 29 procent tänka sig, men de flesta 58 % vill fortsätta betala. För yngre personer - 18-34 år - är dock stödet för DR mer begränsat; hälften vill gärna slippa betala.

måndag 6 januari 2014

Nyhetskrönikör i DN tar över P3 Nyheter

Sveriges Radios P3 Nyheter med Emanuel Karlsten har premiär måndagen 3 februari och direktsänds från Göteborg. Karlsten är nyhetskrönikör på Dagens Nyheter och debuterade som programledare i somras när han ledde sommarupplagan av ”P3 Nyheter med…”. Nu tar han över aktualitetsprogrammet i P3.

Jag hoppade in och vikarierade i somras och tyckte det var ett fantastiskt format! För mig som mest varit skrivande journalist var det utmanande på ett helt nytt sätt att göra ett liveprogram för hundratusentals lyssnare. Men det kändes också väldigt, väldigt roligt, säger Emanuel Karlsten.  

fredag 3 januari 2014

Danska politiker vill banta public service-televisionen

Partierna Venstre, Liberal Alliance och Dansk Folkeparti anser att Danmarks Radio ägnar sig för mycket åt underhållningsprogram, och på så sätt snedvrider konkurrensen i tv-branschen. Partierna menar att DR på senare år ägnar sig för lite åt kultur och det kristna kulturarvet, och borde lägga sin tid på att samla det danska folket kring detta, skriver Berlingske. Det skulle också leda till att man klara sig på mindre pengar, eftersom underhållningsprogrammen är dyrare att producera.