söndag 31 mars 2013

Förhandspröva SR:s nyhetswebb

Public service kan hota lokaltidningarna
Sveriges Radio vill att företagets sajt ska bli ett slagkraftigt alternativ till dagstidningarnas nyhetssajter. Men en sådan satsning är något som regeringen bör godkänna först anser Tidningsutgivarföreningens vd Per Hultengård. Även Tomas Mattson chefredaktör på Expressen har invändningar.

måndag 25 mars 2013

Sveriges Radio satsar på nyhetswebben

Sverigesradio.se får en ny förstasida 10 april. Fokus kommer att ligga på nyheter och aktualiteter. För att göra den nya förstasidan, som har planerats sedan i höstas, utökas antalet webbreportrar till 18 personer. Redaktionen ska vara bemannad alla dagar och nästan dygnet runt. Målet med förändringen är att skapa ett alternativ till de stora dagstidningarnas sajter, med nyheter, politik, sport, kultur och musik på samma plats.

torsdag 21 mars 2013

Europas enda diktatur kan få Eurovision Song Contest

Uteslut Vitryssland ur ESC
EBU:s ignorans för demokratifrågor kan leda till att Vitrysslands president Lukasjenko kan bli värd för Eurovision Song Contest 2014. Det ironiska är att presidenten och hans närmaste är stoppade för resor i EU.

Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, kräver i en debattartikel på SVT Debatt att Vitryssland utesluts ur Eurovision Song Contest.  Bakgrunden är att det bidrag som representerar Vitryssland har valts ut av det regimkontrollerade statliga tv-bolaget.

måndag 11 mars 2013

Missnöje med tv-avgiften i riksdagen

...men ingen enighet om annan finansieringsform
Partierna tycker inte om Radiotjänsts rutiner att ta ut tv-avgifter för läsplattor och mobiltelefoner. Däremot är blocken splittrade om vad man ska ha i stället.

måndag 4 mars 2013

UR bör få en tiondel av tv-avgiften

Utbildningsradions årsbudget idag i nivå med en melodifestival.
Public service verksamhet måste ständigt prövas och omprövas. Vi tror på ett fortsatt starkt SVT, men ser samtidigt behovet av en kunskapsreform där UR:s utbildnings- och folkbildningsarbete i radio, tv och på nätet stärks. På sikt bör en tiondel av public servicemedlen gå till detta uppdrag, skriver UR:s vd Erik Fichtelius och 18 andra företrädare för andra organisationer på DN Debatt.

Tv-avgift nu ut även för datorer och mobiltelefoner

Sedan SVT börjat sända hela kanaler direkt på nätet räknas även datorer och smartphones som avgiftspliktig utrustning. Eva Hamilton, vd SVT och styrelseordförande i Radiotjänst, har tidigare sagt att Radiotjänst ska hålla en låg profil när det gäller datorer och mobiltelefoner, men i radiolagen finns inga undantag. När Radiotjänst i sina samtal med hushållen frågar efter "avgiftspliktig utrustning" och om någon undrar vad det är räknas även datorer och mobiltelefoner upp.
Läs hela artikeln i Dagens Nyheter Mobilägare tvingas betala tv-avgift